Afgestudeerde hbo-studenten krijgen momenteel geen extra jaar prestatiebeurs van DUO wanneer zij een wo-master willen volgen. Dit heeft de wetgever zo bepaald. Dat is een grote financiële tegenvaller. Bovendien opvallend, omdat studenten die na hun hbo-bacheloropleiding een hbo-master willen volgen deze beurs wél ontvangen. In plaats van het stimuleren van verdere wetenschappelijke ontwikkeling, lijkt de wet ambitieuze hbo-studenten nu juist te ontmoedigen. Een recente zaak van de rechtbank Midden-Nederland brengt hier mogelijk verandering in.
Ongelijke behandeling
In de zaak van de rechtbank Midden-Nederland heeft de rechter beslist dat sprake is van ongelijke behandeling van gelijke gevallen. De zaak betreft een studente die na haar hbo-bachelor Forensisch Onderzoek een wo-master wil volgen. Nadat zij ontdekte dat zij geen recht heeft op een prestatiebeurs, is zij een juridische procedure gestart. De studente is van oordeel dat toepassing van de wet in haar geval leidt tot ongelijke behandeling en in strijd is met het verbod op discriminatie. De rechtbank wijst haar verzoek toe en oordeelt dat het onderscheid tussen hbo-studenten en andere studenten niet gerechtvaardigd is. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) was bovendien niet in staat goed uit te leggen waarom hbo-studenten uitgesloten worden van een prestatiebeurs voor een wo-master, terwijl zij de prestatiebeurs wel krijgen voor een hbo-master. De rechtbank oordeelt dat DUO deze studente alsnog een prestatiebeurs moet verstrekken voor haar masteropleiding.
Recht op prestatiebeurs van DUO
De prestatiebeurs hoger onderwijs is geregeld in de Wet Studiefinanciering 2000 (Wsf). Studenten die een hbo-bacheloropleiding hebben afgerond en daarna een eenjarige hbo-master willen volgen hebben recht op vijf jaar prestatiebeurs. Voor hbo-studenten die een hbo-opleiding hebben afgerond en daarna een wo-master volgen geldt dat zij slechts recht hebben op vier jaar prestatiebeurs. De combinatie van een hbo-opleiding en wo-master wordt niet genoemd als een geval waarin een prestatiebeurs wordt omgezet in een gift. In de praktijk betekent dit dat hbo-studenten die een wo-master volgen extra studiefinanciering (en dus geld) moeten lenen of extra moeten werken naast hun studie om rond te komen. Dit kan leiden tot studievertraging en problemen zoals het later toetreden tot de arbeidsmarkt.
Hoe nu verder?
Hoewel de wet geen recht biedt op studiefinanciering voor een wo-master na een hbo-bachelor, erkent de rechtbank dat het onderscheid tussen hbo- en wo-masters onrechtvaardig kan zijn. Het huidige beleid is namelijk in strijd met het discriminatieverbod. De combinatie van een hbo-bachelor en een wo-master verdient gelijke behandeling binnen het systeem van studiefinanciering. Het Europeesrechtelijke discriminatieverbod biedt perspectief voor verandering. Dit zorgt voor gelijke kansen binnen het onderwijs.
Het is tijdens het schrijven van dit artikel nog niet bekend of de minister van OCW in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. Wanneer de uitspraak van de rechter in stand blijft, kan dit leiden tot een herziening van het huidige beleid of zelfs tot een structurele wijziging van de Wsf. Voorlopig blijft de situatie onzeker, maar de uitspraak markeert een belangrijke stap richting meer gelijke kansen voor hbo-studenten. Zoals het er nu naar uit ziet dient DUO rekening te houden met veel herzieningsverzoeken van studenten die (mogelijk) veel te weinig studiefinanciering hebben ontvangen.
Meer informatie
Herkent u zich in deze situatie, of wenst u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze onderwijsrecht specialisten, mail hiervoor naar info@honoreadvocaten.nl of bel: 030 214 51 50.